Takrif CSG

TAKRIF KURSUS LATIHAN CERTIFIED SECURITY GUARD (CSG).

SEMUA PESERTA KURSUS ADALAH TERTAKLUK KEPADA ARAHAN-ARAHAN YANG TELAH DITETAPKAN OLEH PUSAT LATIHAN POLIS DIRAJA MALAYSIA.

1. LAPOR DIRI

(1.1) PESERTA KURSUS DIKEHENDAKI BERPAKAIAN KEMAS / BERKASUT SEMASA MELAPOR DIRI. PEMAKAIAN SELUAR JEANS DAN BAJU T TANPA KOLAR TIDAK DI BENARKAN.

(1.2) LAPOR DIRI BERMULA JAM 10.00 PAGI HINGGA JAM 5.00 PETANG. PESERTA KURSUS DIKEHENDAKI MELAPOR DIRI MENGIKUT MASA YANG DITETAPKAN.

(1.3) SEMASA LAPOR DIRI PESERTA KURSUS HENDAKLAH BERAMBUT PENDEK POTONGAN NO 1. PUSAT LATIHAN POLIS DIRAJA MALAYSIA MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN POTONG RAMBUT UNTUK PESERTA YANG TIDAK MEMENUHI KRITERIA YANG DITETAPKAN, BAYARAN SEBANYAK RM10.00 DIKENAKAN KEPADA SETIAP PESERTA YANG MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN TERSEBUT.

2. TAKLIMAT KURSUS

(2.1) TAKLIMAT KURSUS OLEH PEGAWAI PENYELARAS/URUSETIA AKAN DIADAKAN PADA HARI LAPOR DIRI JAM 8.30 MALAM . TEMPAT TAKLIMAT AKAN DIMAKLUMKAN OLEH PDRM.

(2.2) PAKAIAN SEMASA TAKLIMAT IALAH PAKAIAN BAJU T BESERTA CAP (DIBEKALKAN OLEH PPKKM) SERTA SELUAR KERJA. KEHADIRAN ADALAH DIWAJIBKAN.

3. PAKAIAN SEMASA KURSUS

(3.1) PAKAIAN SEMASA KULIAH – PAKAIAN SERAGAM BAJU T HITAM BESERTA CAP (DIBEKALKAN PPKKM) DAN SELUAR KERJA SERTA KASUT HITAM.

(3.2) PAKAIAN JASMANI / SUKAN – SELUAR TRACK WARNA HITAM / BAJU T WARNA HITAM / SARUNG KAKI / KASUT SUKAN KANVAS BERWARNA HITAM.

(3.3) PAKAIAN AKTIVITI SURAU – BAJU MELAYU, KAIN PELIKAT, SONGKOK/KOPIAH YANG DIBAWA SENDIRI.

(3.4) PAKAIAN MAKAN MALAM / SUPPER / KULIAH MALAM – (LELAKI) – PAKAIAN HARIAN KURSUS .

(3.5) MAJLIS RASMI – PAKAIAN HARIAN KURSUS.

(3.6) PAKAIAN PERBARISAN TAMAT LATIHAN – PAKAIAN SERAGAM BAJU PUTIH DAN SELUAR HITAM (SEPERTI SENARAI YANG DIBEKALKAN SYARIKAT). LENCANA CSG AKAN DIBEKALKAN PPKKM.

4. PENGINAPAN / KELENGKAPAN PERIBADI

(4.1) PESERTA AKAN DITEMPATKAN DI ASRAMA.

(4.2) PESERTA KURSUS DIKEHENDAKI MEMBAWA KELENGKAPAN PERIBADI MASING-MASING (TUALA MANDI/BERUS & UBAT GIGI) TERMASUK PAKAIAN YANG MENCUKUPI DAN MENGIKUT KEPERLUAN SELAMA TUJUH HARI.

(4.3) PESERTA AKAN DIBEKALKAN SEHELAI CADAR / SARUNG BANTAL.

5. PENGANGKUTAN / KENDERAAN

(5.1) PENGANGKUTAN PERGI DAN BALIK DIURUSKAN OLEH SYARIKAT MASING-MASING. PESERTA KURSUS TIDAK DIGALAKKAN MEMBAWA KENDERAAN SENDIRI.

6. LAIN – LAIN ARAHAN

PESERTA KURSUS DIKEHENDAKI MEMBAWA DAN MENGIKUTI SERTA MEMATUHI PERATURAN BERIKUT (.)

(6.1) PESERTA KURSUS HENDAKLAH BERPAKAIAN KEMAS DAN MENGIKUT PERATURAN DITETAPKAN SEPANJANG KURSUS.

(6.2) PESERTA KURSUS YANG MENGHIDAP PENYAKIT SERIUS HENDAKLAH MEMBAWA SURAT PENGESAHAN DARIPADA PEGAWAI PERUBATAN KERAJAAN DAN MAKLUMKAN KEPADA PEAWAI PENYELARAS KURSUS.

(6.3) PESERTA KURSUS TIDAK DIBENARKAN BERCUTI KECUALI ATAS SEBAB KEBAJIKAN / KECEMASAN (.)

(6.4) SEBARANG SENJATAPI / PISAU LIPAT/ PEMANAS AIR (HEATER) / PENGGOSOK BAJU (IRON-DISEDIAKAN) / CEREK ELEKTRIK TIDAK DIBENARKAN DIBAWA (.)

(6.5) PESERTA DIBENARKAN MEMBAWA TELEFON BIMBIT DAN TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKANYA SEMASA SESI LATIHAN KURSUS BERJALAN (.)

(6.6) PESERTA DIKEHENDAKI MENGISTIHARKAN UBAT-UBATAN YANG DIBAWA KEPADA PEGAWAI PENYELARAS KURSUS (.)

(6.7) LAWATAN KELUARGA ATAU TETAMU TIDAK DIBENARKAN SEPANJANG KURSUS BERJALAN (.)

(6.8) PESERTA TIDAK DIBENARKAN KELUAR DARI KAWASAN LATIHAN SEPANJANG KURSUS DIJALANKAN (.)

(6.9) PESERTA KURSUS ADALAH TERTAKLUK DAN DIKEHENDAKI MEMATUHI SEMUA PERATURAN DAN DISIPLIN YANG DITETAPKAN DI PUSAT LATIHAN POLIS DIRAJA MALAYSIA SEPANJANG MENGIKUTI KURSUS (.)